Postavit si terasu je dobrý nápad

Terasu by chtěl mít na zahradě asi každý, nicméně pro to je taky potřeba něco udělat. Nechcete-li příliš utrácet a zároveň máte už nějaké zkušenosti se stavbami různých venkovních konstrukcí, můžete ušetřit tím, že si terasu prostě postavíte svépomocí.

Kam s ní?

Ze všeho nejdřív byste si měli ujasnit, kde přesně svou terasu chcete mít. Není dobré ji položit na první hezké místo, které vás napadne. Je totiž potřeba zvážit celou řadu faktorů.

Nejhorší možností je vybrat plácek, jenž je celoročně ve stínu, a ještě tam neustále fouká. Ovšem pozor, ani místo, do kterého od rána do večera praží sluneční paprsky nepatří k těm nejdokonalejším.

Když nebudete dlouho vědět kam, prostě vybudujte terasu v těsné blízkosti s domem. Jednoduše ji pak zastřešíte a ještě navíc to budete mít blízko do lednice, což oceníte hlavně během grilování, případně venkovního večírku.

Vhodný materiál

Je sice možné použít třeba přírodní kámen, respektive beton v lité formě či jako dlaždice, avšak dřevěná terasa je klasika, nad kterou není. Nejenže hezky voní, ale je také příjemná na dotek, díky čemuž po ní budete rádi chodit i naboso.

Dřevo však není tak odolné jako kámen či beton, a tak je nezbytné ho opatřovat pravidelnými ochrannými nátěr. Nechce-li se vám toto martyrium každoročně podstupovat, vyberte si relevantní alternativu, a sice WPC prkna.

Ta jsou sice z části umělá, nicméně to na první dobrou nepoznáte. Vypadají totiž takřka stejně jako terasové prkna. Jen jsou o dost houževnatější, a tudíž bezúdržbová.

Stavba svépomocí

I když pokládka dlažby může vypadat jednodušeji než budování dřevěné, potažmo WPC terasy, nemusí tomu tak být vždy. Hlavně v případě problematického svažitého terénu mohou často nastat při pokládání dlažby potíže.

Pokládka totiž musí být realizována na rovné zemi, zatímco terasu ze dřeva klidně postavíte i na kopci, jen musíte vlastnit rektifikační terče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *