Kompresory a historie jejich známých výrobců

Dlouhá desetiletí se mnoho společností spoléhá na typ pracovníků, kteří nejsou zvyklí chodit na směny a žádat každý měsíc výplatu. Tito společníci lidských pracovníků kromě občasného servisu, údržby a hlavně připojení k elektřině odměny za svou práci nevyžadují. Jde o vzduchové kompresory. Zařízení, bez kterých si dnes mnoho provozů nedokážeme představit. Výroba stlačeného vzduchu se stala nedílnou součástí nejen v průmyslu a strojírenství. Mezi široce poptávané a osvědčené značky patří například kompresory ABAC, ATMOS a MARK. Pojďte se s námi podívat do jejich historie.

ABAC – Světový výrobce, kterého při výběru kompresoru nesmíte přehlédnout.

Za kompresory značky ABAC se musíme vypravit na jih Evropy, přesněji do Itálie. Společnost byla založena v roce 1980 Antoniem Balma, který s více než 60 let zkušeností v průmyslu byl mnohými považován za „otce stlačeného vzduchu“. ABAC dnes spadá pod nadnárodní skupinu ICD – INTERNATIONAL COMPRESSORS DISTRIBUTION, kterou vlastní největší světový výrobce z oblasti kompresorů – Atlas Copco. Právě díky nadnárodní fúzi se výrobce dostal do povědomí firem po celém světě. A ač je ABAC italský, jeho zaměstnanci rozhodně nejsou lidé ošlehaní plážovým sluncem. Společnost totiž sídlí od moře pěkně daleko, až pod vrcholky italských Alp, poblíž Turína. Právě tady vzniklo na milióny kusů spolehlivých pístových a šroubových kompresorů, čímž se ABAC řadí mezi nejproduktivnější výrobce ve své oblasti a nezastavila ho ani koronavirová epidemie, která tuto oblast velice postihla.

Specialitou značky jsou různé inovace a chytrá řešení snad pro všechny typy kompresorů, které vás napadnou. Jedním z patentovaných řešení je unikátní konstrukce krytu řemenice s drážkami, ženoucí díky aerodynamickým zákonitostem chladící vzduch kolem hlavy kompresorové jednotky. To má za výsledek jediné – teplota na výstupu kompresoru se snížila až o neuvěřitelných 35 °C. Tím však výčet blahodárných činů značky na poli stlačeného vzduchu nekončí. Výrobce má komplexní program úpravy stlačeného vzduchu a v dnešní době naleznete logo ABAC třeba i na pneumatickém nářadí – stlačeným vzduchem poháněných utahováků, kladiv, šroubováků nebo vzduchových vrtačkách.

ATMOS – Důkaz, že se i domácí výrobce dokáže prosadit na světovém trhu.

Za socialismu znal snad každý strojař slévárny a strojírny v Chrástu u Plzně, patřící pod národní podnik Škoda Plzeň. Když “temná” éra Sovětského svazu skončila, podnik naplno již jako ATMOS nastartoval výrobu šroubových bloků a šroubových kompresorů, které si během několika let získaly velkou oblibu díky své spolehlivosti, vycházející především z agregátů vyráběných z jakostní litiny. Od té doby společnost přichází s více než 25 novými druhy kompresorů – vznikají typové řady pojízdných, lokomotivních nebo stacionárních kompresorů, které vyhovují i těm nejpřísnějším světovým normám. ATMOS rozšířil svoji nabídku taktéž o dnes již nejoblíbenější řemeslnou řadu pístových kompresorů Line a větší pístové kompresory Perfect. Díky tomu si můžete vybrat kompresor ATMOS snad pro každou aplikaci – od běžných dílenských úkolů vyhovují tyto stroje až po nejnáročnější využití v průmyslu, kde je zapotřebí šroubových kompresorů pro nepřetržitý provoz.

ATMOS je dodnes známý jako výrobce poctivých a velice odolných kompresorů, ale taktéž i zařízení pro úpravu vzduchu, sušiček a pojízdných generátorů, které patří mezi nejnovější zboží v nabídce.

MARK – Stovky různých kompresorů ze severu Itálie do celého světa.

Kompresory MARK mají něco společného s výše uvedeným výrobcem ABAC. A není to pouze výroba v Itálii. Oba vyváží do celého světa a oba spadají taktéž pod giganta Atlas Copco. Výrobní program má ale samozřejmě svoje odlišnosti, pro které stojí za to o  kompresorech MARK psát. Nejenže je výrobní portfolio širší než u mnoha konkurentů,  společnost je proslavená hlavně ultra výkonnými šroubovými kompresory s výkonem až 160 kW. Ty pohání nejnáročnější výrobní linky na světě. Ostatně není asi kategorie, kde by měla společnost z Brendoly na severu Itálie nějakou mezeru. Však jen pístových kompresorů má v katalogu nad 300 modelů. Vypíchnout můžeme třeba i některé další specialitky z katalogu, třeba bezolejová řešení dodávky vzduchu – spirálové kompresory Ecolife a unikátní šroubové kompresory WIS nebo propracovaný program úpravy vzduchu plný separátorů, filtrací a sušiček vzduchu.

A jak je na tom společnost s kvalitou, když produkuje tak obrovskou masu výrobků, která pokryje celou oblast stlačeného vzduchu? Už od roku 1994 je společnost certifikována pod UNI EN ISO 9001 a je rovněž držitelem certifikátů splňujících nejnovější požadavky norem ISO 9001:2000 a ISO 14001. Proto není divu, že má MARK po celém světě tolik partnerů, kteří se společností spolupracují a distribuují všechen sortiment dále k malým firmičkám, ale i těm největším nadnárodním společnostem na světě, například v oblasti automotive.

Na trhu je samozřejmě mnohem více značek, než výše zmínění tři výrobci. A při výběru kompresoru je vždy dobré si o historii společnosti vždy něco zjistit. Například kde své  kompresory nebo další zařízení z oblasti stlačeného vzduchu vyrábí a jaké drží osvědčení kvality. U mnoha výrobců, třeba těch, kteří vyrábí nářadí a dobře je znáte, jsou kompresory pouze okrajovou záležitostí a jde o levné přejmenované výrobky z Číny, které jsou neopravitelné a neexistuje pro ně žádný náhradní díl. Proto se raději vyvarujte všem kompresorům o jejichž původu moc nevíte a není vám jasné, zda za jejich návrhem, konstrukcí a výrobou stáli opravdoví profíci v oboru.

Obsah článku podléhá autorským právům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *