Jak pečovat o plastová okna, aby si zachovala svoji funkčnost?

Plastová okna se už několik let těší velké popularitě, objevují se nejen u novostaveb, ale také u domů, u nichž dochází k celkové rekonstrukci a zateplení. Důvodů, proč majitelé nemovitostí investují právě do oken s plastovými rámy, se najde hned několik. Poté, co si je domů necháte nainstalovat, je třeba se o ně řádně starat, aby se nepoškodila a nedošlo ke snížení jejich účinnosti z hlediska tepelné izolace.

Proč volit plastová okna?

Pro moderní plastová okna do bytu či rodinného domu hovoří především fakt, že jsou cenově dostupnější v porovnání se dřevěnými, případně hliníkovými variantami. Při kvalitním provedení a montáži navíc mají velmi dobré tepelně-izolační vlastnosti a dlouhou životnost, a to řádově desítky let. Jako uživatelé se o ně ale musíte poctivě starat, především jde o základní čištění.

Jak čistit moderní plastová okna?

K čištění plastových rámů je nutné používat neagresivní přípravky, jinak by mohlo dojít k poškození struktury plastu a poničení gumových okrajů. Přípravek zřeďte vodou a pomocí navlhčeného hadříku přejeďte po celé ploše rámů, a to i z vnitřní strany, kde se usazuje nejvíce špíny a prachu. Pokud tak právě v této části dlouhou dobu neučiníte, okna nejenže půjdou špatně zavírat a otevírat, ale zároveň budou propouštět více tepla, což vám během chladných měsíců zvýší náklady na vytápění domácnosti. Kromě plastů je samozřejmě nutná rovněž důkladná údržba kování. Na plastová okna nepoužívejte příliš drsné hadry, už vůbec pak drátěnky a podobné pomůcky. Došlo by totiž k poškrábání povrchu plastu, tím pádem i k znehodnocení původního vzhledu oken.

Co dělat s neseřízenými okny?

Dojde-li například k tomu, že se okna dají obtížně otevírat a zavírat, je nutné povolat specialisty, kteří je odborně seřídí. Do tohoto procesu se nikdy nepouštějte sami, nemáte-li potřebné znalosti a zkušenosti, jinak může dojít k ještě výraznějšímu poškození.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *