Poskytování sídel firmám je dnes běžnou součástí moderního byznysu. Víte ale, jak zvolit co nejlepší adresu z těch, které jsou k těmto účelům nabízeny?

Že je poskytování sídel firmám a podnikatelům už naprosto běžnou součástí byznysu, není snad nutné nijak zvlášť připomínat. Existuje tu celá řada specializovaných společností, které vám za mírný poplatek dají k dispozici některou z tzv. „dobrých adres“ a návdavkem přidají i balíček doplňkových služeb. Víte však, na základě čeho si vybrat takovou adresu, která bude mít potenciál přinést vám a vašemu byznysu co nejvíce užitku?

Poskytování sídel firmám coby fenomén moderního podnikání

Úzce specializované společnosti (tzv. poskytovatelé virtuálních kanceláří) nabízející podnikatelům zřízení oficiálního firemního sídla jsou u nás skutečně v kurzu a poptávka po jejich službách roste nepřetržitě již několik let. Dokládají to statistiky, z nichž vyplývá, že se řady jejich klientů rok co rok rozrůstají o stovky i tisíce nových podnikatelských subjektů. Výsledkem je skutečnost, že má dnes svoje sídlo v některé z virtuálních kanceláří zhruba pětina tuzemských společností. Co je příčinou tak vysokého zájmu?

Efektivita je jedním z hlavních kritérií výběru

Za mimořádným úspěchem provozovatelů tzv. virtuálních kanceláří stojí s největší pravděpodobností především vysoká efektivita, která je zde pro zřízení i provoz firemního sídla typická. Zakládáte-li společnost, máte samozřejmě na výběr i z jiných způsobů, kterými se lze se zřízením jejího sídla vypořádat, a míra finanční náročnosti každého z nich by měla ve vašem rozhodování hrát jednu z hlavních rolí. Nicméně je třeba pečlivě uvážit i další aspekty, to nepochybně. A mezi jakými možnostmi můžete volit?

1. ADRESA TRVALÉHO BYDLIŠTĚ – Sídlo firmy na adrese trvalého bydliště je poměrně rozšířená věc, a pokud jde o finanční náročnost, může virtuálním kancelářím vcelku zdatně konkurovat. Ne každý se však může touto cestou vydat. Je nutné být buď vlastníkem příslušné nemovitosti, nebo získat alespoň souhlas majitele či spolumajitele s tím, že vaši firmu na danou adresu oficiálně zaregistrujete.

2. PRONÁJEM KANCELÁŘE – Je to jedna z nejčastěji využívaných cest ke zřízení firemního sídla a má jistě svoje výhody. Je-li však řeč o efektivitě této možnosti, patří bohužel k finančně nejnáročnějším. Nájmy stejně tak jako účty za energie rostou poměrně svižným tempem a opomenout nelze ani fakt, že je zpravidla třeba najmout někoho, kdo chod takové kanceláře obstará. Ani to nebude zadarmo, jelikož průměrná mzda se v České republice již vyšplhala nad hranici třiceti tisíc.

3. VIRTUÁLNÍ KANCELÁŘ – Velmi efektivní způsob, kterým se se zřízením sídla můžete vypořádat. Poplatky provozovatelům většinou nepřekračují 2 tisíce korun měsíčně, a pokud se vám podaří zvolit mezi nimi někoho schopného, dostane se vám i takřka plnohodnotného firemního servisu, který vám vynahradí neexistenci reálné kanceláře. Opomenout nelze ani bonus v podobě prestižní adresy, o jejímž výběru se ještě podrobněji zmíníme.

4. DAŇOVÝ RÁJ – Z hlediska finanční efektivity jde prozatím zřejmě o nejvýhodnější variantu, a to zejména s ohledem na fakt, že daňová zátěž v zemích označovaných jako daňové ráje je obvykle minimální. To, že se jako podnikatelé uchýlíte do některé z takových zemí, vám však může v byznysu přinést do budoucna také nejednu komplikaci. Nemluvě o tom, že podobných destinací bude postupně ubývat, a to v souvislosti s rostoucím tlakem států, jejichž erární kasy jsou „daňovou turistikou“ poškozovány.

Nabízí se více než 200 adres

Rozhodnete-li se pro variantu zřízení sídla u některého z poskytovatelů virtuálních kanceláří, budete mít na výběr přinejmenším z dvou stovek aktuálně nabízených adres. Jejich počet navíc pozvolna stoupá a s tím rostou i vaše možnosti. Značná část z nich je považována za tzv. „dobré adresy“. Jde tedy o místa v prestižních a vyhledávaných lokalitách větších měst, především pak Prahy. Stranou zájmu podnikatelů však nezůstává ani Brno, Plzeň, Ostrava či Olomouc.

A teď to nejdůležitější!

Jistě si kladete otázku, jak si z nabídky poskytovatelů virtuálních sídel vybrat co nejoptimálnější adresu, když jsou možností stovky. A je třeba přiznat, že to nemusí být vždy tak úplně snadné.

Hodnota „dobré adresy“ spočívá především v tom, že dodává vaší firmě punc výjimečnosti a dokáže řadu lidí přimět k tomu, aby s vámi začali spolupracovat. Může tedy přispět jak k rozšíření vašich obchodních vztahů, tak i k nárůstu vaší klientely a stát se jedním ze základních stavebních kamenů podnikatelského úspěchu!

To, zda se tento efekt vůbec dostaví, případně v jaké míře, však záleží hlavně na tom, jestli si dobře zvolíte. Prestižní čtvrť velkého města je obvykle správnou volbou, ale pozor na to, abyste totožnou adresu nesdíleli s příliš velkým počtem dalších podnikatelských subjektů. Stovky či snad dokonce tisíce firem pod jednou střechou spolehlivě rozboří obraz exklusivity, o který jde v tomto případě především. Zkrátka už nebudete tomu, kdo si o vás bude před navázáním spolupráce zjišťovat potřebné informace, připadat nijak výjimeční a „efekt dobré adresy“ pozbude na hodnotě. Solidní lokalita v naší metropoli, případně v jiném z velkých měst republiky je tedy důležitá, dbejte ale na to, aby se číslo popisné budoucího sídla vaší společnosti neshodovalo s tím, které má na svém firemním webu již uvedeno příliš mnoho dalších podnikatelů. Míra exklusivity, o tu zde běží především!

„Prestižní adresa“ má svou cenu, ale…

Dobrá adresa vašeho firemního sídla má tedy bezpochyby svou zajímavou hodnotu a jejím uváženým výběrem můžete vašemu byznysu poměrně zásadním způsobem prospět. Takovou zkušenost již ostatně učinila dlouhá řada podnikatelů před vámi. Je ale zároveň jasné, že sama o sobě z vás ještě úspěšného byznysmena neudělá. O to se budete muset zasloužit vlastními schopnostmi a tvrdou prací.

Není tedy nezbytně nutné, abyste si přespříliš lámali hlavu s tím, kam vaši firmu oficiálně umístíte. O úspěchu nakonec vždy rozhoduje hlavně to, zda máte potenciálním klientům skutečně co nabídnout. Nebo ne? A mimochodem, máte už s poskytovateli virtuálních sídel nějaké zkušenosti?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *