Stěhujete se do nového? Máme pro vás pár tipů

Čeká vás stěhování do nového bydlení? Určitě se těšíte do nového, ale předtím, než strávíte první noc v novém hnízdečku, čeká vás spousta zařizování a také starostí, příjemných i nepříjemných. Nejnáročnější je samotné stěhování. Zabalit všechny nezbytnosti ve starém bytě a rozhodnout se, co vzít sebou a co vyhodit, je velmi náročné.

Pokud nejste naprostí asketové a minimalisté, jistě jste za etapu bydlení ve starém bytě nashromáždili spoustu věcí. Nábytek bývá přeplněný nejrůznějšími hračkami, oblečením a předměty denní potřeby. Využijte stěhování k tomu, abyste si do nového bydlení vzali pouze věci, které opravdu používáte a potřebujete. Než začnete balit do krabic, udělejte jen velký úklid. Inspirujte se Marií Kondo a nanoste všechno oblečení na jednu hromadu a oblečení, které jste neměli více, než půl roku na sobě nekompromisně vyhoďte, či darujte na charitu. Takto postupujte s veškerými věcmi, které máte doma. Přeberte dětské hračky, vybavení kuchyně, kosmetiku z koupelny.

Před stěhováním balte věci do krabic, které opatříte popisem místnosti, ve které se mají vybalovat. Vše, co patří do kuchyně, popište nápisem kuchyň atp. Ušetří vám to spoustu času při vybalování.

Zjistíte, že značné procento věcí, které máte doma, vůbec nepoužíváte, ani nepotřebujete. Oblečení a boty na zimu, dejte do krabic, klidně si na ně napište „stačí vybalit na podzim“. Po stěhování budete unavení, zařizování nového domova vám také ubere spoustu sil, zimní bunda a kabáty můžete vybalit, až na to bude čas.

Dbejte na to, aby všechny věci, které budete stěhovat, byly před uložením do krabice vyčištěné, oblečení vyprané, abyste je v novém domově pouze uložili do skříní a poliček.

Nábytek

Jedním z běžných problémů při přesunu nábytku z jednoho místa na druhé je to, že nábytku, či jeho rozměry se nám nebudou v novém bydlení hodit. Ušetřete si peníze za stěhováky a kousky nábytku, které můžete postrádat, darujte, nebo prodejte na internetu. Nový majitel si jej odveze, vám ubydou starosti s rozmonontováváním a přesunem nábytku, který byste stejně po čase vyřadili. Za utržené peníze můžete zaplatit stěhovákům, či za ně kupte nový nábytek, který se vám bude do nového bydlení hodit.

Nový dům

Předtím, než se nastěhujete do nového domu, pořádně v něm ukliďte. Umyjte okna, koupelnu, setřete podlahy, sestavte tam nové skříně. Říkáte si, že tam stejně při stěhování našlapete? To samozřejmě ano, ale až vybalíte všechny nezbytnosti, bude vám stačit pouze běžný úklid na to, abyste se zabydleli.

Důležité dokumenty

Po stěhováí nás čeká ještě jedna nepříjemnost. Zařídit si nové doklady, změnit trvalý pobyt, chození po úřadech. Spoustu času a nervů vám ušetří, pokud si rodné, oddací listy, nabývací listiny k nemovitosti a vše, co byste mohli potřebovat dáte do jedné složky. Nebudete muset po přestěhování běhat od jedné krabice k druhé a hledat potřebné dokumenty a přemýšlet, kam jste je zašantročili.

Na cestu

Užíváte pravidelně nějaké léky? Sbalte si je do pohotovostního zavazadla. Abyste při stěhování nemuseli běžet do lékárny, protože je nemůžete najít. Skvělým tipem je, každému členu domácnosti zabalit zavazadlo jako na týdenní dovolenou. Nebude vás tlačit čas, a budete moci rovnat oblečení a věci v klidu, když budete vědět, že máte oblečení, spodní prádlo a kosmetiku na týden. Nebudete ve stresu vyhrabávat oblečení z krabic, abyste měli co na sebe.

Den D

Pokud jste si na všechno nezaplatili stěhovací firmu a některé méně objemné propriety si budete stěhovat sami, připravte si na den D pohodlné oblečení, svačinu, pití a jak ve starém, tak i v novém bytě úklidové prostředky, jednorázové gumové rukavice, hadry, houbičky apod. Nejspíše pro předání starého bytu novému majiteli budete muset uklidit, nestěhujte tak napůl spotřebované úklidové prostředky a nechte si je na poslední úklid ve starém bydlení, po ruce si nechte odpadkový koš, či alespoň pytel. Nechte si ve starém bytě také papír a tužku, abyste mohli opsat stav vodoměru, elektroměru, popřípadě měřičů tepla. Nebo si je alespoň ofoťte do mobilu. Při přehlašování na nového majitele budete tyto údaje potřebovat. Pokud se nestěhujete do novostavby, opište si tyto velmi cenné údaje i v novém bytě. Abyste pak nedopláceli za předchozí nájemníky a radost z bydlení vám nekazily „cizí“ nedoplatky.

Tak pevné nervy a ať se vám dobře bydlí!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *