Jak hledat byt? Poradíme vám!

Vydali jste se na cestu za vlastním bydlením? Gratulujeme! Rozhodli jste se učinit jeden z nejdůležitějších životních kroků? Kde začít?

V první řadě financováním. Disponujete nějakými úsporami? Máte uzavřené stavební spoření? Máte čím ručit? Čím více ano bude při odpovědích na tyto otázky následovat, tím bude cesta za vaším vlastním bydlením snadnější.

Cesta k vlastnímu bydlení

Cesta k vlastním bydlení může mít několik podob. Ti šťastnější byt či dům zdědí po rodičích, popřípadě s nimi bydlí v jedné domácnosti. Tzv. dvougenerační domy jsou stále časté především na venkově. Existují však samozřejmě i jiné možnosti.

Nespoléhejte se na pomoc rodičů

Není to tak dávno, kdy bydlení svým dětem zařizovali rodiče. Jednalo se o jakousi nepsanou povinnost, jak zabezpečit své děti. To ovšem ceny nemovitostí nedosahovaly tak závratných částek, jako je tomu dnes. Současná mladá generace je v tomto ohledu mnohem limitovanější. Spoléhat se na pomoc rodičů dnes může jen hrstka vyvolených.

Nejsnadnější cestou k bydlení je stále hypotéka

V současné době nejčastější cestu k vlastnímu bydlení stále představuje hypotéka, a to i přes zpřísnění podmínek jejího udělování. V těchto dnech splácí hypotéku každý pátý Čech, většinou na více než dvacet let. Možné samozřejmě jsou i jiné formy financování, jako například úvěr ze stavebního spoření.

Abyste dobře nakoupili, ale neprohloupili

Financování bydlení je ovšem pouze jednou z překážek, jíž budete muset na cestě za vlastním bydlením zdolat. Aneb, peníze jsou sice nezbytné, ale ne zcela dostačující. Také se budete muset postarat o to, abyste za své tvrdě vydělané peníze i dobře nakoupili. A při tom každopádně neprohloupili. I na bytu se samozřejmě dá prodělat. A věřte, že ho není snadné vrátit jako nefunkční elektroniku.

Dům, nebo byt?

Máte-li otázku financování vyřešenou, budete moci přistoupit ke kroku číslo dvě, a to ke hledání samotného bydlení. V první řadě si ujasněte priority. Toužíte po bytě, nebo spíše rodinném domu? Bytě ve starší zástavbě, nebo novém developerském projetku? A co dům? Ten byste si rádi postavili, nebo spíše přišli k hotovému v podobě novostavby? Třetí možností je renovace starší nemovitosti. Všechny možnosti mají svá pro a proti.

Zaměřeno na lokaci

Máte-li jasno, zda dům či byt, velmi dobře si rozmyslete jeho umístění. Kde byste zkrátka rádi bydleli? Ve městě, či spíše na venkově? Máte oblíbenou lokalitu? Ideálně v místě s dobrou dostupností a občanskou vybaveností? V místě vašeho bydliště by neměly chybět obchody, pošta, zdravotní středisko, zkrátka instituce, bez kterých se neobejdete. Chcete je mít v pěší vzdálenosti, nebo jste ochotni za nimi i dojíždět?

Chcete stavět na zelené louce?

Rádi byste svůj dům snů postavili doslova od základů, tzv. na zelené louce? V tom případě náležitou pozornost věnujte výběru pozemku. Těch pomalu ubývá. Na rozdíl od domu je totiž není možno postavit. Není výjimkou, že lidé na ten pravý pozemek pro svůj dům čekají i pět let.

Myslete na budoucnost

Přemýšlejte i do budoucnosti. Plánujete si založit rodinu? Pak se zaměřte i na přítomnost školky a školy ve vámi vybírané lokalitě. Koupě bytu je zkrátka významnou životní investicí, která vyžaduje jistý čas.

Vybírejte na digireality.cz

Nápomocné vám mohou být i renomované realitní portály. Na digireality.cz například momentálně najdete téměř třicet tisíc inzerátů. Byty k prodeji zde můžete vybírat podle ceny (nejlevnější, nejdražší), ale také data umístění inzerátu. Ale nejenom to. Pokud se zaregistrujete, což doporučujeme, můžete pravidelně dostávat upozornění na nové nemovitosti či změnu ceny, a to ať již prostřednictvím e-mailu či prostřednictvím technologie RSS, jejímž prostřednictvím získáte přístup k mnoha informacím z ostatních webových serverů.

Cesta k vlastnímu bydlení nebývá krátká. Ani růžová. Ale vydat se na ni dříve či později budete muset. A čím dříve začnete, tím dříve budete bydlet. Ve vlastním!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *