Jak vybrat správný byt nebo prostor k podnikání?

Ať už jste podnikatel, nebo student hledající první bydlení, budete mít vždy jasnou představu o tom, co správný byt nebo prostor k podnikání obsahuje. Jde spíše o vybavení a celkové služby týkající se prostoru, který chcete ať už vlastnit, nebo si pronajmout. Je jasné, že jako právnická osoba budete mít jiné požadavky než fyzická osoba. Pojďme se tedy podívat na to, na které věci byste neměli zapomenout a vzít je v potaz.

Podnikám a chci nový prostor

Pro podnikatele jsou výhodné dvě možnosti. Můžete si pronajmout či koupit prostor, ve kterém už byl předmět vaší činnosti provozován. Jestliže tedy chcete provozovat například kadeřnictví, nemovitost, ve které už provozováno bylo, bude právě na takovou možnost připraveno. Ať už se jedná o přívody vody nebo četnost zásuvek. Což vám ze začátku určitě ušetří spoustu financí. Také se zkuste podívat po nabídkách, kde nabízejí prostor včetně vybavení. Než se začne vaše vložená investice vracet, výrazně to může pomoci vaší kapse. Hledání vám usnadní portál Eurobydlení, kde si můžete jednotlivé nabídky uzpůsobit podle vlastních požadavků. Je ale také důležité se zamyslet, proč tato služba v daném místě skončila. Může se jednat o lokalitu, kde už je takových služeb více apod. Hezkou mapku, která se tomuto věnuje, můžete prozkoumat tady. Rozhodně zajímavým aspektem pro zařízení může být i Feng Shui. 

V opačném případě, když chcete prostor, ve kterém bylo původně něco úplně jiného, musíte se zamyslet nad případnými dispozičními úpravami. Předělání zásuvek, vedení elektřiny, případné stavění přepážek. To vše může otevření a spuštění podnikání opozdit. Na druhou stranu budete mít jistotu, že je vše nové a kvalitní. Navíc si můžete prostor uspořádat naprosto podle sebe a svých potřeb. 

Zaměřte se také na velikost prostoru. Klienti i zaměstnanci by se tam neměli cítit stísněně, ale také by se neměli v prostoru tzv. hledat. Dbejte na to, aby se tam všichni cítili pohodově. Volte barvy, které podtrhnou celkový dojem z místa. Myslete na to, že lidé, kteří budou mít zájem, se hodně rozhodují podle prvního dojmu. Takže opravená fasáda, poutavá vitrína nebo zajímavá cedule může počet návštěvníků také dost ovlivnit. 

Chci nový domov

Tady se také podíváme na dva případy. 

Rozrostli jste se a stávající byt už vám nestačí, hledáte klidnější lokalitu nebo jste se konečně odhodlali pořídit si domeček. Víte přesně, co se vám na původním bytě nelíbilo a co chcete změnit. S největší pravděpodobností máte už nějaký svůj nábytek nebo jiné vybavení. Když se pustíte do hledání, zvažte své možnosti. Na trhu je spousta příležitostí k rekonstrukci. Možnost upravit si dispozice podle vlastních potřeb. Samozřejmě, pokud vás tlačí čas, tak sáhnete spíše po zrekonstruované variantě. Po prvním příchodu do bytu, musíte mít pocit, že tam chcete strávit zbytek života. Když máte v hlavě jasnou představu o tom, jak to bude vypadat, až tam doplníte svůj nábytek a úplně vidíte, jak společně sedíte kolem jídelního stolu, o jehož umístění u také máte jasnou představu. Pak je to ten správný domov. 

První stěhování od rodičů bývá těžké zejména pro rodiče. Když už jim (konečně) odlétají děti z hnízda. Osamostatnit se je určitě ten správný krok do dospělého života. Při výběru bytu dbejte na finanční stránku věci. Studenti často zvažují možnost spolubydlení. Nájemné bývá výrazně nižší než u celého bytu a byt je ve většině případů již vybaven. Navíc je to skvělá příležitost jak poznat nové lidi. A nezapomeňme na případné akce. 

Pokud jde o první byt, když už máte práci, případně partnera, se kterým byste chtěli byt sdílet, bude vám ze začátku stačit něco menšího. Místo, kde budete mít prostor pro spánek a odpočinek. Ze začátku zkuste hledat byt, který bude mít kuchyňskou linku a základní spotřebiče. Nějakou dobu určitě budou sloužit dobře. Nemusíte také hned zavrhnout starší nábytek. Na příklady jeho využití se mrkněte třeba sem

Dali byste přednost novostavbě nebo staršímu bytu k rekonstrukci?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *