Vybíráme bytový textil

Bytový textil představuje jednoduchý a cenově dostupný způsob, jak v interiéru docílit změny. Přidat mu šťávu, kterou možná postrádal. Nebo přímo punc elegance. Ale také jej zútulnit.
Pod pojmem bytový textil v podstatě rozumíme veškeré textilie v domácnosti. Záclony, závěsy, ubrusy, přehozy, dekorační polštáře a ložní povlečení.

Praktická a estetická

Funkce bytového textilu bývá praktická i estetická. Popřípadě obojí. Závěsy primárně zatemňují místnost. Zvolíte-li však správný materiál a barvu, podílejí se také na celkovém ladění místnosti. To samé se dá říci o ložním povlečení. To se z funkčního hlediska podílí na kvalitě našeho spánku a z toho estetického dotváří styl ložnice.

Kontrast, nebo harmonie?

V jaké domácnosti chcete žít? Harmonické, nebo spíše eklektické? Toužíte-li po harmonii, pokuste se bytové textilie sladit. Barevně, materiálově, popřípadě vzorově. V obýváku závěsy s dekoračními polštářky, kobercem i ubrusem. V ložnici opět závěsy s ložním povlečením.

Závěsy a polštářky ve stejné barvě či vzoru

Velkého efektu docílíte, pořídíte-li si například závěsy a dekorační polštářky ve stejné barvě. Ostatní textilie se pak snažte vybírat v podobném odstínu. Velmi efektní je i duplikace vzorů. Některé značky mají ve svém portfoliu například kusové koberce a závěsy ve stejném dekoru.

Možná je i cesta kontrastu

Líbí se vám eklektický styl? V tom případě můžete jít cestou kontrastu. Nejvíce kontrastní barvy jsou černá a bílá. Místnost, v níž by ovšem dominovaly pouze tyto barvy, ale na někoho může působit studeně. Oživit ji pak můžete zlatou či béžovou. Takovýchto kombinací ale najdete více. Například červená – modrá – žlutá či zelená – oranžová – fialová.

Obraťte se na bytového architekta

Jak vidíte, zařizování interiéru může být hrou. Odvažte se a popusťte uzdu své fantazii. A pokud se na sladění barev interiéru necítíte, obraťte se na bytového architekta. Ten má barvy, materiály i vzory v malíčku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *