Je výhodné uvažovat nyní o hypotéce?

Okolo prodeje a nákupu nemovitostí a s tím spojených hypoték se v posledních několika měsících vedou velké diskuze napříč internetem. Je tedy výhodné kupovat nyní nemovitosti? A co hypotéka? Jak se změnily podmínky pro její získání? Je lepší zažádat o ni teď, nebo raději počkat?

Ceny nemovitostí

Ceny nemovitostí v České republice se v poslední době hodně zvedly. V podstatě nejvíc v celé Evropě. Nejvíce je to poznat ve velkých městech, kde si vlastní nemovitost může dovolit opravdu málokdo. Bohužel to samé platí i o výši nájmu, což je logický vývoj.

S cenou nemovitostí rostou také úroky u hypotečních úvěrů. Čím dál tím více lidí si tedy nemůže hypotéku dovolit. Dá se předpokládat, že časem začnou ceny nemovitostí opět klesat, protože se za stávajících podmínek budou hůře prodávat. Pokud tedy chcete nemovitost prodat, teď je ideální doba. Časem budete muset jít s cenou dolů.

Hypotéky dříve a nyní

V uplynulých letech jsme měli na hypotečním trhu naprosto luxusní podmínky pro získání hypotéky. Úroky se dlouhou dobu pohybovaly kolem 2 %. Hypotéku mohl získat téměř každý, prověřování bonity nebylo až tak přísné. A také bylo možné získat hypotéku až do výše 100 % LTV. Nemuseli jste tedy mít nic našetřeno. Na koupi nemovitosti vám komplet půjčila banka a daň z nemovitosti platil prodávající.

V současné době se úroky pohybují kolem 4 % a ostatní podmínky také zpřísnily.

Dnes již nelze získat hypotéku vyšší než do 90 % LTV. Navíc hypotéky nad 80 % LTV jsou velmi regulovány a banky jich nesmí poskytnout libovolné množství. Stejně tak se zpřísnilo prověřování bonity žadatele. Další důležitou změnou je fakt, že nyní daň z nemovitosti hradí kupující. Výše této daně je 4 % z ceny nemovitosti.

To znamená, že nyní, pro to, abyste dostali hypotéku, musíte mít našetřeno minimálně 10 % z její ceny (spíš více) a ještě k tomu další 4 % z ceny nemovitosti. Výše daně z nabytí nemovitosti se totiž do hypotéky započítat nesmí.

Jsou úroky hypotečních úvěrů vysoké?

Oproti předchozím 2 % se jeví opravdu vysoké – dvojnásobné. Když si ale vzpomeneme na roky předcházející, můžeme si vybavit i úroky ve výši 10 či 15 %. Takže ty 4 %, co nám banky nabízejí teď, nejsou zas až taková hrůza.

Co ovlivňuje výši úrokové sazby?

Faktorů, které ovlivňují vývoj úrokové sazby nejen hypoték, ale i spotřebitelských bankovních úvěrů, je celá řada.

  • Vývoj ekonomiky – podle toho, v jakém stavu se nachází naše ekonomika, se hýbou také úrokové sazby.
  • Vývoj koruny – s vývojem ekonomiky souvisí vývoj měny. S posílením koruny šly tedy nahoru i úrokové sazby, aby nedocházelo k inflaci.
  • Repo sazba – Repo sazbu vyhlašuje na každé pololetí ČNB. I tato sazba ovlivňuje růst či pokles úrokových sazeb.

Co se dá očekávat?

Česká ekonomika je stabilní. Koruna stále sílí a repo sazba stoupla a očekává se, že dále poroste. Je tedy možné, že úroky u hypoték v následujícím roce mohou ještě růst. Naopak ceny nemovitostí by mohly klesat.

Jít nyní do hypotéky, nebo raději počkat?

V následujícím roce pravděpodobně úroky dolů nepůjdou, spíše naopak. Jak tomu bude v dalších letech, se dá jen spekulovat.

Pokud chcete a můžete čekat, počkejte si na další vývoj, nebo alespoň jeho předpoklad. Výraznější pokles úrokových sazeb lze ale očekávat nejdříve v roce 2019, ne-li později. V tomto roce sazby spíše porostou.

Pokud chcete kupovat nemovitost nyní a splňujete přísné podmínky bank, můžete do toho jít. Tento rok byste se snížení úroků nedočkali. A pokud v následujících letech půjdou sazby dolů, při refixaci vaší hypotéky to jistě pocítíte také. Ovšem stejně tak pocítíte i nárůst úrokové sazby, nejen její pokles.

Líbil se Vám článek? Připravil ho pro vás nezávislý finanční portál bezvamoney.cz, který pro vás sbírá aktuální informace ze světa financí i aktuální nabídky poskytovatelů finančních produktů. Pokud byste se zajímali o některou z rychlých půjček bez registru neváhejte navštívit portál bezvamoney.cz, kromě toho tu naleznete srovnání bankovních a nebankovních půjček, nebo možnost vyřídit si pojištění dle potřeby online.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *