O čerstvý vzduch se v dvoupodlažním rodinném domě stará větrací jednotka nové generace Zehnder ComfoAir Q

Na novostavby jsou ze strany hygienických norem kladeny stále větší nároky. V současné době se dá říci, že bez centrálního odvětrávacího systému se dnes již žádný dům neobejde. Realizaci odvětrávacího systému řešil i investor dvoupodlažního rodinného domu. Pro svůj domov vybral řešení od společnosti Zehnder, díky kterému i ušetří za vytápění.

Dvoupodlažní rodinný dům zabírá celkovou rozlohu 200 m² a nabízí svým obyvatelům větší počet místností. O pohodlí obyvatelů se stará větrací jednotka nové generace Zehnder ComfoAir Q 350, kterou projektant umístil do technické místnosti.

V domě bylo třeba zajistit rozvody čerstvého vzduchu do 1. patra. Bezproblémové odvětrávání zajišťuje až 12 kulatých větracích trubek o 90 mm, které mají nízkou tlakovou ztrátu. Rozvody vzduchu se ukrývají v podhledech a vývody vzduchu v jednotlivých místnostech zakončují ventily nebo designové mřížky, které neruší vzhled interiéru.

Moderní systém větrání s rekuperací od společnosti Zehnder se stará i o to, aby byla v domě optimální vlhkost. Entalipický výměník zamezuje vysoušení vzduchu v místnostech a udržuje uvnitř místností stálou vlhkost.

Velmi důležité je pro pohodlí obyvatel i to, že větrací jednotka pracuje tiše. O tichý chod se stará akustický tlumič.

Systém větrání s rekuperací tepla od společnosti Zehnder lze z jednotlivých komponentů sestavit přímo na míru danému objektu. V tomto případě projektanti sáhli po jednom z nejoblíbenějších řešení.

Srdcem celého systému je komfortní větrací jednotka Zehnder ComfoAir Q350. Tato větrací jednotka je zástupcem nové generace větracích jednotek a zahrnuje technické inovace a patenty, díky kterým převyšuje konkurenci:

  • unikátní výměník tepla ve tvaru diamantu s větší plochou a optimalizací proudění vzduchu pro nejvyšší energetickou účinnost
  • inovační vyvažování objemu vzduchu pro maximální účinnost rekuperace tepla
  • nejnovější technologie ventilátorů pro velmi tichý provoz 43 dB(A) s nízkou spotřebou energie
  • modulační bypass pro optimální teplotu přiváděného vzduchu
  • intuitivní displej, dálkové ovládání nebo mobilní aplikace pro jednoduchou obsluhu. Volitelný předehřívač lze instalovat i dodatečně.

Systém se skládá z jednotlivých komponentů

Optimální vlhkost zajišťuje entalpický výměník, který je možné k větrací jednotce Zehnder ComfoAir Q přidat. Výměník dokáže díky speciálním membránám z odváděného vzduchu předávat do přiváděného vzduchu nejen teplo, ale až 65 % vlhkosti. Tím zamezuje vysoušení vzduchu, sesychání dřevěných výrobků a zamrzání výměníku v zimním období. Umožňuje čištění propláchnutím vodou pro dlouhodobě vysokou účinnost rekuperace.

Hygienický rozvod vzduchu je možný díky větrací trubce ComfoTube 90. Trubky se vyrábí z nezávadné umělé hmoty, která je antibakteriální a antistatická. Hladký vnitřní povrch Clinside výrazně omezuje usazování prachu a umožňuje snadné čištění.  3–4x větší ohebnost než u běžných trubek snižuje čas a cenu instalace, poloviční tlakové ztráty umožňují tišší chod.

Tichý přívod vzduchu bez průvanu je možný díky plochému ventilu Zehnder ComfoValve Luna S125. Ventil o výšce 30 mm má velmi decentní vzhled, který mu ovšem nebrání ve výkonu. Ventil zajišťuje extrémně tiché proudění vzduchu bez vzniku průvanu. Jeho instalace je velmi snadná, zároveň kdykoli rychle a jednoduše můžete nastavit optimální průtok vzduchu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *