5 tipů na co si dát pozor při výběru bojleru

Ať už potřebujete vyměnit starý bojler nebo si chcete instalovat zásobník na teplou vodu do nové či rekonstruované domácnosti, je dobré vědět, na co se při výběru zaměřit a na co si dát pozor.

Bojlery jsou v zásadě zásobníkové ohřívače vody, které mají za úkol udržovat stálou zásobu teplé užitkové vody. Jsou tvořeny nádobou, ve které dochází k ohřevu za pomoci topného tělesa nebo v případě kombinovaných bojlerů i dalším zdrojem tepla.

Aby byl bojler plně využitý a dosahoval potřebných kapacit vaší domácnosti, je při výběru potřeba věnovat pozornost některým parametrům.

1)  Umístění ovlivňuje tepelné ztráty

Podle toho, jak vám prostor dovoluje, vybírejte bojlery vertikální nebo horizontální. Vertikální zaberou více místa, horizontální se mohou umístit pohodlně pod strop, ale dochází u nich k větším tepelným ztrátám než u vertikálních. Zajímavou variantou jsou i stacionární (tzv. stojaté) bojlery určené k postavení přímo na zem.

Zásobník by měl být umístěn co nejblíže odběrným místům, nejlépe ve vzdálenosti do 2 m. Při delší vzdálenosti dochází k tepelným ztrátám při průchodu teplé vody potrubím k odběrnému místu.

Abyste minimalizovali tepelné ztráty, sledujte také kvalitu izolace zásobníku.

2)  Objem zásobníku volte podle počtu osob v domácnosti

Člověk spotřebuje denně v průměru 100 l vody/den. V tomto objemu je zahrnuta voda na koupání, splachování WC, vaření, pití, praní a úklid domácnosti.

Pokud žijí v domácnosti například 3 osoby, spotřebují orientačně okolo 300 l vody/den. Pro výpočet spotřeby teplé vody vydělte toto číslo dvěma a získáte přibližnou spotřebu teplé vody pro tříčlennou rodinu, což je okolo 150 litrů/den.

Objem zásobníku volte rozumně, protože pokud bude mít bojler příliš velkou kapacitu, nestihnete ohřátou vodu spotřebovávat a budete zbytečně plýtvat energiemi na její ohřev. Naopak při nedostatečné kapacitě vám bude teplá voda chybět a budete muset čekat na její dohřívání.

3)  Typ bojleru a způsob ohřevu vybírejte podle vašich možností

Promyslete si, jestli chcete centrální zásobníkový ohřívač, který bude zásobovat teplou vodou celou domácnost za cenu delšího potrubního vedení u kterého bude docházet k tepelným ztrátám nebo zda ohřev rozdělíte mezi více ohřívačů umístěných přímo k odběrným místům.

Portrait of male plumber fixing a sink in bathroom

Podle toho volte buď tlakový zásobníkový ohřívač umožňující připojení na více odběrných míst nebo beztlaký zásobníkový ohřívač se speciální vodovodní baterií vhodný pro obsloužení jednoho odběrného místa. Více o tlakových a beztlakových ohřívačích se dočtete v tomto článku.

Nezapomeňte ani na způsob, jakým budete teplou vodu v bojleru ohřívat. Na trhu jsou elektrické bojlery, plynové bojlery nebo kombinované bojlery a akumulační nádrže.

Elektrické bojlery

Představují nižší vstupní investici a bezpečný provoz. Na druhé straně stojí vyšší cena elektřiny. Výhodou je, pokud můžete ohřívat na tzv. noční proud, který je výrazně levnější. Předem si zjistěte, jaký tarif budete pro ohřev používat a zda jej případně nemůžete změnit za výhodnější.

Plynové bojlery

Cena za ohřev plynem bude jistě o něco nižší, ale vzhledem k bezpečnosti je třeba mít ohřívač vybavený pojistkou zpětného toku spalin.

Kombinované bojlery a akumulační nádrže

Pro ohřev vody v kombinovaných bojlerech lze kromě elektřiny využít i napojení na další alternativní způsoby ohřevu, jako je tepelné čerpadlo, krbová vložka, solární panely nebo kotel na tuhá paliva. Akumulační nádrže zase akumulují teplo, které by bylo jinak nevyužito.

Male Worker With Clipboard Adjusting Temperature Of Water Heater

4)  Nastavte si správně teplotu vody

Pro běžnou potřebu většiny lidí je optimální nastavení teploty vody v rozmezí 50–60 °C. V létě nevadí, když nastavíte teplotu nižší, kolem 50 °C, v zimě oceníte teplejší vodu a bude se vám hodit zmiňovaných 60 °C. Pokud byste chtěli nastavit teplotu o něco vyšší, mějte na paměti, že při teplotách nad 65 °C začne teplá voda uvolňovat minerální látky, které mohou zanášet zásobník i topné těleso vodním kamenem. Takto vysoká teplota může také způsobit opaření. Na to je dobré myslet zejména v domácnostech, kde jsou malé děti.

5)  Nastavte si ohřev na dobu, kdy potřebujete teplou vodu nejvíce

Nejvíce teplé vody se spotřebovává ve večerních hodinách, naopak nejméně v době oběda. Přizpůsobte nastavení bojleru potřebám své rodiny a nechte si nahřát vodu na dobu, kdy dochází k její největší spotřebě. Moderní bojlery často disponují možností sledování vašich denních rituálů, kdy se bojler „učí“ kdy a jak moc spotřebováváte teplou vodu a následně podle toho sám nastavuje ohřev na dobu, kdy je spotřeba nejvyšší.

Pár tipů na závěr

Pokud jste se trochu zorientovali v tom, jak postupovat při výběru bojleru, máme pro vás ještě několik tipů na zásobníkové ohřívače, které by vás mohly zaujmout. Pochází z produkce českého výrobce ohřívačů vody, společnosti Wterm, a zakoupit je můžete zde.

Bojlery SLIM

Tyto bojlery disponují velmi úzkou konstrukcí a vejdou se i do velmi stísněných prostor. Nabízejí objem od 20 do 80 l a na termostatu si můžete nastavit ohřev na teplotu až 77 °C. Ovládání je možné pomocí aplikace pro chytré telefony.

Bojlery FEZ

Rozhodujete-li se mezi vertikálním nebo horizontálním bojlerem, podívejte se na bojlery FEZ, které nabízejí obě varianty. Podle zvolené možnosti se vám nabízí objem 30–200 l. Maximální hodnota ohřevu je stanovena na 80 °C.

Bojlery AQ

Bojlery s objemem 30-200 l vám ohřejí vodu až na 65 °C. Díky tlakovému principu zásobování je můžete připojit i na několik odběrných míst.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *