Tajemství efektivně zařízené koupelny

Podmínkou toho, že se ve své koupelně budete cítit příjemně, nemusí být ani velikost, ani luxusní vybavení. Tajemství spočívá v efektivním využití prostoru a zařízení takovým vybavením, které umožní, že každý člen domácnosti najde v koupelně vše pro pohodlný relax a osobní hygienu.

Dříve, než začnete s plánováním koupelny, ujasněte si několik klíčových otázek, především požadavky na funkčnost koupelny z pohledu všech jejích potenciálních uživatelů. Jiné požadavky na vybavení koupelny bude mít mladý single sportovec, jiné představy o ideální koupelně bude mít čtyřčlenná rodina s malými dětmi a úplně jiné potřeby budou klíčové pro seniory s omezenou schopností pohybu. Společnou vlastností funkčních koupelen je efektivní využití prostoru, dostatek místa na všechny aktivity a skutečnost, že se tam cítíte pohodlně.

Pokud máte koupelnu dostatečně prostornou, nemusíte řešit, jestli upřednostňujete koupel nebo sprchu – máte možnost vybavit koupelnu vanou i sprchovým koutem současně. A není nutné řešit ani umístění pračky a toalety mimo prostor koupelny, což se naopak v případě plánování mini koupelny doporučuje jako první krok, pro rozšíření prostor.

V případě vícečlenné domácnosti s dětmi a s malou koupelnou, doporučujeme vyřešit střídavé koupání a sprchování pořízením vany s plochým dnem a vanovou zástěnou. Pokud je vaše koupelna menší, můžete si vybrat například některý z koupelnových systémů RAVAK, které kombinací asymetrické rohové vany s vanovou zástěnou a asymetrickým umyvadlem, umožňují pohodlné koupání i sprchování a v koupelně současně zůstane dostatek volného prostoru pro pohodlný pohyb a úložné prostory. Pro ukládání všeho, co v koupelně chcete mít na dosah, slouží speciální koupelnový nábytek, který je dokonale designově sladěný s ostatním zařízením koupelny.

V nabídce RAVAK najdete také hluboké sprchové vaničky s prostorem k sezení, určené pro nejmenší koupelny. Poskytnou ve sprchovém koutě možnost koupání aspoň vašim dětem.

V případě potřeby bezbariérového sprchového koutu, doporučujeme oddělit část koupelny sprchovou zástěnou s vhodnými sprchovými dveřmi a odtok vody vyřešit odtokovým žlabem v podlaze. Pro bezbariérové sprchování je možné využít také některou z extra velkých a extra plochých sprchových vaniček.

Více informací o možnostech efektivního zařízení koupelen najdete na www.ravak.cz.