Vypínače a zásuvky vybírejte nejen podle designu, ale i funkcí!

Tak malé věci, a přesto tak důležité. Zásuvky a vypínače jsou nedílnou součástí našich domovů a přesto, že jsou mnohdy opomíjeny, na jejich výběru záleží.

Pokud vyberete pěkný design a propojíte vypínače tak, aby vyhovovaly potřebám vaší domácnosti, budete mít nejen vyladěný interiér, ale nebudete se muset trápit tím, že musíte stále chodit vypínat na druhou stranu chodby nebo že byste potřebovali rozsvítit více světel najednou, a ne pouze jedno.

Trh nabízí široké možnosti výběru. U společnosti Tympol Plus, specialisty na elektroinstalační materiál, najdete vypínače i zásuvky v mnoha provedeních a my vám poradíme, jak si dobře vybrat.

Funkce a zapojení vypínačů a zásuvek na prvním místě

Zásuvky

U zásuvek je situace poměrně jednoduchá. Stačí, když si ujasníte, zda potřebujete zásuvku jednoduchou nebo vícenásobnou a co budete do zásuvky zapojovat:

  • klasický kabel se zástrčkou
  • USB
  • satelit
  • počítač
  • telefon
  • AUDIO.

Podle toho zvolíte typ zásuvky.

Vypínače

U vypínačů už je výběr složitější. Opět si promyslete, kde a jak chcete, aby se světla zhasínala a rozsvěcela, a podle toho vybírejte a slaďte vypínače:

  • jednopólový vypínač – poskytuje jen jeden vstup a jeden výstup. Z jednoho místa můžete ovládat jen jeden přístroj.
  • schodišťový spínač – pomocí něj lze ovládat jeden přístroj ze dvou různých míst. Má jeden společný přívod a dva vývody, ke kterým se přívod střídavě připojuje.
  • křížový spínač – obsahuje dvakrát dva vstupy a výstupy s rovnocennou funkcí a umisťuje se mezi dva střídavé spínače. Pro ovládání jednoho přístroje můžete využít jak koncové vypínače, tak i ten, který je mezi nimi. Křížové spínače si můžete nakombinovat podle potřeby.
  • dvojitý střídavý přepínač – s pomocí tohoto systému můžete ovládat dva různé přístroje ze dvou různých míst. Pomocí rozdělených klapek tak můžete například rozsvěcet a zhasínat světlo z obou konců chodby.
  • spínač ve formě tlačítka – jde o úplně nejjednodušší vypínač. Tlačítko se po stisknutí a sepnutí vrací opět do původní polohy.
  • žaluziový – slouží pro lokální ovládání žaluzií nebo předokenních rolet.

Další rady a tipy pro výběr a zapojení vypínačů najdete zde.

Dejte si záležet na designu vypínačů a zásuvek

Nebojte se vybírat vypínače a zásuvky nejen v klasické bílé barvě. Jde sice o univerzální a nadčasové provedení, ale řadě interiérů by slušely i jiné typy.

Plast

Plast patří k nejoblíbenějším materiálům. Věděli jste ale, že i plastové vypínače a zásuvky mohou být jiné, než bílé? Vyzkoušejte třeba metalízové barvy – měděnou, stříbrnou, pískovou nebo zlatou – a uvidíte, jak se změní ráz místnosti.

Dřevo

V retro interiérech a chalupách se budou dobře vyjímat vypínače a zásuvky s dekorem dřeva, které vhodně doplní rustikální nábytek a pomohou dotvořit celkový dojem z interiéru.

Sklo a kov

Naopak do moderních interiérů zařízených v minimalistickém stylu se budou hodit rámečky vypínačů a zásuvek vyvedených ve skle s chromovaným vnitřním rámečkem. Sklo se dá pořídit v decentních i výrazných barevných kombinacích a může jemně zapadnout nebo naopak zvýraznit některý barevný prvek v domácnosti.

Vylaďte si i tyto malé detaily. Se správně zapojenými a pěknými vypínači a zásuvkami budete mít nejen jednodušší život, ale i hezčí domácnost.

Jeden komentář u “Vypínače a zásuvky vybírejte nejen podle designu, ale i funkcí!”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *