Dům na klíč do milionu

Pořídit si vlastní bydlení je sen mnoha lidí. O to větší je radost, když se rozhodneme pořídit si vlastní bydlení v podobě rodinného domu. Již tehdy uvažujeme nad tím, jaký si necháme postavit. Většina lidí využije nabídku stavby rodinného domu na klíč. Představuje velké zjednodušení při stavbě.

Dnes nalezneme velmi velkou nabídku domů na klíč. Dokonce jsou velmi aktuální a oblíbené nabídky, kdy firma nabízí postavení domu na klíč do milionu. Jedná se však pouze o trik prodejců. Zákazníky totiž pouze lákají, při současném pohybu cen není takováto nabídka moc reálná.

Dům na klíč za milion tak v sobě nemá započtené všechny náklady. Pokud jste se již rozhodli, že si sen o vlastním rodinném domě na klíč splníte, nespěchejte tolik s rozhodnutím. Vše je potřeba dobře zvážit. Jistě se vám vyplatí přečíst si podrobně všechny informace o firmách, které vám stavbu slibují.

Jaké faktory tedy ovlivňují vybudování domu na klíč do milionu?

V první řadě ovlivní cenu pozemek, základová deska a inženýrské sítě. Bez těchto se stavba nikdy neobejde. A nejedná se zrovna o nejlevnější položky při budování. Dalším laciným trikem při nabídce je nezapočtené DPH u uvedených cen.

Takže v případě, že nemáte vlastní pozemek, rovnou zapomeňte na to, že si pořídíte dům na klíč do milionu. Je pravda, že ceny pozemku se v různých částech republiky liší, ale často převyšují cenu vybraného domu. Nabízené domy na klíč totiž představují především montované stavby a menší dřevěné domky. Jenže, nikde se už nepíše o tom, že musíte mít pozemek. Dům na klíč do milionu si tak sice vyberete, ale nebude bez pozemku kam postavit.

V případě, že vlastníte pozemek, dům na klíč do milionu si pořídíte. Ovšem nezapomeňte si k němu připočítat další nákladnou položku. Tou je cena základové desky. Její kompletní cena se pohybuje okolo 200 000 Kč. Záleží i na velikosti domu a typu domu, cena se tak může vyšplhat až k půl milionu korun.

Je nutné přivést inženýrské sítě. Takže se jedná o další položku, kterou si musíte k ceně připočítat. Většina firem prodávající dům na klíč do milionu nemá inženýrské sítě v ceně. Na pozemku, kde má dům stát se musí také provést terénní úpravy. Rovněž položka, která se musí připočítat k ceně domu.

Nezapomeňte, že budete muset vyřídit dokumenty na stavebním úřadě. Zařídit plyn, elektřinu, odpady. To vše jsou další náklady. Budete je platit bokem mimo cenu domu.

Takže opravdu není jen tak získat dům na klíč do milionu. Získáte jej jedině tak, že se bude jednat pouze o hrubou stavbu. V tom případě bude cena do milionu. Víte, ale co znamená pouze hrubá stavba? Znamená to, že dům nebudete stejně moci obývat. Na hrubé stavbě domu chybí ještě hodně práce.

Pokud tedy máte vlastní pozemek a spokojíte se s malinkým domem, tak si ho do milionu pořídíte. Ovšem budete si na něm spoustu věcí muset dodělat svépomocí a dům bude mít pouze malé a těšné místnosti.