Na trhu je mnoho variací na výběr vhodné kuchyňské linky. Jak postupovat při výběru?
Samozřejmě, že každý chce linku, která by se hodila k jeho vybavení, jako jsou skříně, barva místnosti a zároveň, aby nebyla velmi drahá. Při výběru je nutné dbát i na praktičnost, abyste si nekoupili sice velmi krásnou linku, ale nemohli byste na ní nic udělat.
Jaké druhy kuchyňských linek můžeme zakoupit?
- Dřevěná – dřevěná kuchyňská linka patří mezi nejprodávanější, protože jde o přírodní materiál, který se hodí téměř ke všemu a vy si můžete vybrat sami z několika druhů a barev dřeva. Problém může nastat v době, kdy byste si chtěli položit na linku horký hrnec a zapomněli byste na desku, protože v takovém případě se vám linka může velmi snadno popálit.
- Plastová – určitě také velmi oblíbená, protože jde o moderní materiál, s kterým se dá velmi pracovat, takže máte neuvěřitelnou škálu barev a motivů na výběr. Ale je zde stejný problém jako u dřevěné linky, že se může snadno popálit či poškrábat.
- Kamenná – méně používaný materiál pro kuchyňskou linku je mramor, žula a další. Protože jsou to nerosty, které jsou dosti drahé. Navíc výrobky z těchto nerostů jsou dosti těžké. Ale zase to má i své výhody – jako to, že na ní můžete pokládat horký hrnec, aniž byste ji nějak zničili. Můžete na ní krájet a všechno možné, protože je velmi odolná.
Jak vysoko má být kuchyňská linka?
Když už máte vybranou tu správnou kuchyňskou linku, tak přichází technické otázky, jako například kde umístit dřez, kde položit mikrovlnou troubu a podobně. Hlavní a asi nejdůležitější otázkou je, jak má být linka vysoko. Ve většině případů jsou skříňky typizovány svou výšku, takže si moc vybírat nemůžete, ale jsou ženy, které nesnesou být velmi dlouho nějak nepříjemně ohnuté, a proto by chtěly linku položit trochu výše, aby se k veškeré práci nemusely hrbit. Ale mnohdy v takových situacích bývá problém s okny, protože ty mohou být nízko, takže si potom nemůžete rozhodovat, jak vysokou linku budete mít.
Jak mám pečovat o kuchyňskou linku?
Tak to každý určitě zná. Kuchyňská linka nepotřebuje žádnou zvláštní péči. Jen musíme být opatrní při krájení či pokládání horkých hrnců. A stačí jí pouze klasicky umýt. U dřevěné linky může být problém s vodou, protože jestli bude na lince delší dobu velké množství vody, tak linka to do sebe nasaje či někam voda zateče a později může začít hnít. Skvělým pomocníkem vám bude nanoimpregnace na dřevo, kuchyňská linka vám vydrží déle pěkná.