Interiérové dveře: Jak vybrat správně?

Vybrat správné interiérové dveře nemusí být vůbec složité. Je třeba akorát předem zvážit několik faktorů, které vám v pár jednoduchých krocích nastíníme. Interiérové dveře určují styl vašeho domova, takže nejenom, že musí splňovat funkčnost, také by měly designově zapadnout do vaší domácnosti.

Vyberte si styl dveří

Interiérové dveře musíte přizpůsobit také místnosti. Například v malé místnosti by byly honosné zdobené dveře jako pěst na oko. Do malého prostoru se hodí například prosklené dveře, nebo dveře s malými okýnky. Plné dveře by mohly opticky celou místnost ještě zmenšit. Takže vezměte v úvahu tyto otázky:

Pro jak velkou místnost jsou dveře určeny?

V jakém stylu je zařízena vaše domácnost?

Jak vysoké jsou stropy?

Z jakého materiálu je podlaha?

Otvírání dveří

Tak určíte, kde budou panty. Je obvyklé, že dveře od ložnice se otevírají dovnitř, zatímco dveře hlavního prostoru, kterým bývá obývací pokoj, se otevírají ven. Vezměte v potaz, jak často se vnitřní dveře v dané místnosti otevírají a jaký druh otevírání tak pro vás bude příjemnější. Také samozřejmě musíte vědět přesný rozměr.

Materiál dveří

Jak již bylo zmíněno, je dveře nutno podmínit celkovému vzhledu vašeho domova. Od toho se tedy odvíjí výběr materiálu. Klasickým druhem jsou dřevěné dveře, nicméně můžete vypírat také z plastu, skleněných dveří či zvolit ty s dutým jádrem. V dnešní době je nejoblíbenějším materiálem CPL laminát. Je vhodný do bytů s dětmi, či domácími mazlíčky. Skvěle odráží jejich nápor, ale také jim nevadí vlhkost. Podobné vlastnosti má také PVC fólie nebo polypropylen.

Skleněné dveře naopak volte do slunečných místností či spíže, zatímco masivní dveře se hodí spíše do koupelen a ložnic.

Protihlukové dveře

Samostatnou kapitolou jsou určitě protihlukové dveře. Jsou využívány většinou do místností, kde je větší koncentrace hluku, jak již jejich název vypovídá. Klasické pokojové dveře tlumí hluk zhruba o 20 decibelech, protihlukové dokážou zvládnout až jednou tolik. Hodí se jako vchodové dveře, nebo interiérové dveře do ložnice či dětského pokoje.

Barva dveří

Pokud nejste opravdu extravagantní typy, je namístě vybrat neutrální barvu vašich pokojových dveří. Nenarušíte tak celkový styl místnosti – a pokud se třeba někdy rozhodnete vymalovat či změnit design pokoje, vaše dveře budou pořád ladit.

Doplňky

Pokud máte neutrální barvu dveří, můžete se s doplňky klidně trochu rozjet. Klika a kování mohou být v tomto případě klidně zdobené. Zvažte také, zda budete chtít na své pokojové dveře zámky.

Je třeba vzít v potaz, že nejenom výroba, zaměření, ale i montáž vámi vybraných dveří zabere čas, tudíž si na jejich výběr stanovte alespoň 3 týdny předem, ať pak nevybíráte na poslední chvíli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *