Pečujte o svou matraci. Jenom praní nestačí

Ve vaší matraci se skrývají roztoči, viry, bakterie a plísně. A pokud o ni nebudete pravidelně pečovat, bude jich tam tolik, že mohou ohrozit vaše zdraví.u3x_ed70sWi65F-3eYPuH6FANru7cdsC0GCu9iAHmwC_HVcruP74LvrpPPMGdUh_IwFUCy0

  • Vyperte potah

Alespoň jednou měsíčně vyperte potah své matrace. Zbavíte se tak části roztočů, kteří se v ní usídlili a zabráníte tak jejich množení.

  • Matraci pravidelně otáčejte

Při každé výměně ložního prádla svou matraci otočte. Střídejte strany postele a kde jste měli předtím hlavu, položte nyní nohy. Matrace tak bude stále rovnoměrně zatížená a neproleží se.

  • Pravidelně větrejte

Roztoči milují tmu, teplo a vlhko. Podobné prostředí svědčí i virům, bakteriím a plísním. Vsadíme se, že o tuto společnost v posteli nestojíte, proto každé ráno v ložnici důkladně vyvětrejte. Polštář i peřinu přitom dejte stranou – je důležité, aby se proudící vzduch dostal přímo k matraci.UPw8q7Vp7CLYosowtTXYTTO2KMlgpb_ZrLe12_tWJaEBHhnkCrDu3GifMiF0Kz6tsbdKOb8

  • V létě dejte matraci na slunce, v zimě na mráz

Pro údržbu využijte letní vedra i zimní holomrazy. Během nich nechte matraci klidně celý den na balkoně. Báječně ji provětráte a slunce a mráz zahubí roztoče.

  • Skvrny čistěte nasucho

Matrace a vlhké čištění nejdou dobře dohromady. Jakékoli skvrny proto zkuste nejprve vyčistit kartáčem nasucho, popřípadě matraci poprašte jedlou sodou. Prášek nechte chvíli působit a poté vyluxujte.

  • Pořiďte si krycí matraci

Pokud se nadměrně potíte nebo máte starší matraci, zvažte nákup matracového chrániče. Krycí matrace neboli toppery prodlouží životnost matrace a zlepší její ortopedické vlastnosti.

  • Dbejte na hygienickou životnost

Sebelepší matraci končí po zhruba 7 letech takzvaná hygienická životnost. Počet roztočů je po této době tak velký, že ohrožuje zdraví a vzrůstá riziko vzniku alergie, astmatu nebo atopického ekzému.

Chtějte kvalitu

Pokud zvažujete nákup nové matrace, máme pro vás tip na kvalitní výrobky české firmy Tropico. Všechny matrace jsou prodyšné a mají skvělé ortopedické vlastnosti, takže se vám bude spát jako v bavlnce. Vybrané modely navíc nyní pořídíte v akci 1+1 zdarma.