Vánoční věnce aneb Koupit si jej či vyrobit?

Vánoční věnce jsou nedílnou součástí vánoc. Patří k tradičnímu vyzdobení vašeho domu, téměř každé rodině jeden visí na dveřích. Ale také jsou adventní věnce, které nám připomínají, jak se Vánoce blíží. Mnoho žen si je koupí, ale jsou i šikovné ženy, které si je raději vytvoří doma samy.

Koupit či nekoupit? Jaké to má výhody a nevýhody?

Mnoho žen volí koupi vánočního věnce, protože je to pohodlnější a ušetří tak spoustu času, ale naopak neušetří své vlastní peněžence. Navíc když si jej vytvoříte samy doma, tak si jej uděláte přesně podle svých představ, kdežto při koupi si budete muset vybrat, který je lepší. Navíc věnec, který bude vašim výrobkem, se stane naprosto originální a vy můžete být pyšná, když k vám přijde návštěva a pochválí vám ho a vy odpovíte, že je to vaše práce.

Jak mám vyrobit věnec doma?

Pokud jste trochu šikovnější, tak to pro vás nebude žádný problém, jde o velice snadný postup. Navíc si můžete vyrobit více druhů… Může být klasický z větviček jehličnatých stromů, ale také z různých keřů anebo úplně netradiční z vaty.

Jak na tradiční zelený věnec?

Co budete potřebovat:

  • Korpus neboli podložku – která má kruhový tvar, aby byl dokonalým základem pro váš budoucí věnec. Může být slaměná, kterou si některé ženy vytvářejí i samy, anebo si můžete koupit polystyrénovou.
  • Větvičky – je jedno, jaký strom si vyberete, někdo kombinuje i více druhů stromů a dokonce jsou i takoví, kteří volí různé okrasné keříky.
  • Drátek – pomocí kterého budete připevňovat větvičky k základu. Mnozí volí drátek zelené barvy, aby bylo jednodušší ho mezi větvičkami schovat.
  • Lepidlo – nějaké vhodné lepidlo, které udrží vaše ozdoby na věnci. Často se používá tavná lepící pistole.
  • Ozdoby

Můžeme na to:

Pokud máte všechny tyto věci, tak můžete začít. Vezmete si větvičky a budete je přikládat na kruhový základ tak, aby to vypadalo pěkně nejen z přední strany, ale také když se podíváte po bocích. Větvičky budete připevňovat drátkem tak, že přiložíte trs větví, obtočíte drátkem a pokračujete, aby drátek nebyl vidět. Až budete mít obtočený celý věnec, vezmete vámi vybrané ozdoby a připevníte je na něj pomocí tavné pistole. Když je vánoční věnec hotový, můžete ho jít rovnou pověsit na dveře.

Originální netradiční věnec?

Co budete potřebovat:

  • Netradiční věnec je vyroben z vaty nebo někteří také používají látku. Potřeby budou podobné, jako kdybyste dělala větvičkový věnec, jen na místo větviček budete potřebovat vatu a také nemusíte shánět drátek.

Můžeme vyrábět:

Výroba vánočního věnce z vaty je ještě jednodušší, než z větviček, protože vás nic nepíchá a nemusíte zápasit s drátkem. Stačí jen vzít trsy vaty a pomocí lepidla či lepící pistole je přilepíte ke kruhovému základu a pak jen doplníte ozdoby a máte hotovo, když vám pak visí na dveřích, vypadá jako zasněžený a působí to velice příjemně.

Větvičkový či vatový věnec?

Záleží na tom, který se vám líbí víc, pokud chcete tradiční výzdobu, tak tím je rozhodně vánoční věnec z větviček, ale jestli chcete něco originální, tak budete lepit vatu. Pravdou je, že věnec z vaty je pohodlnější a rychleji hotový a jen ho schováte a použijete další rok. V případě větvičkové věnce vám jehličí či jiné větve nevydrží tak dlouho, ale můžete si nechat ozdoby, kruhový základ i drátek a máte vše na věnec na další rok.

Jaké ozdoby mám zvolit?

Každý si ozdobí vánoční věnec, tak jak se mu líbí. Někdo má raději přírodní materiály a ty usuší na kolečka nakrájené pomeranče a citróny či použiji skořici, badyán a podobně. Ale samozřejmě, že lze běžně na to použít různé mašličky nebo koupit různé jiné zdoby, jako jsou hvězdičky či různé mini baňky a podobně.